Sunday, November 18, 2007

Resepi Asam Pedas Ikan Jenahak

Bahan-bahan

1 ekor ikan jenahak sederhana besar
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
200 gram cili kering
1 sudu teh belacan
1 sudu teh kunyit hidup
2 helai daun limau purut
5 batang kacang bendi
2 sudu besar minyak masak
3 cawan air asam jawa
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya

Siang ikan jenahak dan potong mengikut saiz yg dikehendaki, basuh bersih dan toskan. Kisar bawang merah, 3 ulas bawang putih, belacan dan kunyit hidup sehingga halus. 2 ulas bawang putih yg selebihnya dihiris. Panaskan minyak, apabila minyak sudah panas, tumiskan bawang putih yg telah dihiris tadi sehingga kuning dan naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa, ikan, kacang bendi dan daun limau purut. Biarkan sehingga mendidih. Tambahkan garam sehingga secukup rasa.

Selamat Mencuba.

0 comments: